COLOQUIOS EN PREPARACIÓN

 

PREVIST   20 de novembre

Ponente: Prof. José Ignacio Latorre

Tema: “Ens cal una nova ètica per un nou futur i una nova realitat»Davant dels canvis tecnològics que ja veiem i d’altres que intuïm, ens plantegem com la ment humana farà front als reptes ètics, filosòfics i fins i tot religiosos que sens presenten, parlem de la intel·ligència artificial, la transhumància o la transcendència.

Per parlar de tots aquets temes i molts d’altres al mes de novembre tindrem amb nosaltres al professor José Ignacio Latorre i ens podrà transmetre la seva visió al respecte.

José Ignacio Latorre és Catedràtic de Física teòrica a la Universitat de Barcelona i director del Centre de Ciències de Benasque Pedro Pascual. És un dels Físics espanyols més reconeguts internacionalment en el camp de la física quàntica. Ha fet aportacions crucials a la teoria de camps i l’entrellaçament quàntic. Les seves principals línies de recerca giren entorn de la informació quàntica, l’entrellaçament, els partícules elementals i la teoria quàntica de camps. Ha rebut diversos premis d’investigació. Ha treballat al MIT, CERN i al “Niels Bohr Institute”.

El professor Latorre desenvolupa una incansable tasca divulgadora de la física, en particular, i de la ciència, en general. Ha ofert un gran nombre de conferències per a tota classe de públics a tot el món. Ha estat productor executiu de documentals per a televisió. És, així mateix, autor de tres llibres recents de divulgació ( «Quàntica», 2017, Ed. Ariel, Barcelona, «El no-res o el buit quàntic», 2017, Ed. País així com el mencionat “’Ètica per les maquines”, 2019, Ed Planeta). Ens trobem davant d’un personatge de primer nivell en l’ambit internacional, en l’actualitat, construeix un ordinador Quàntic amb seu equip d’investigadors de Barcelona.

En el seu darrer llibre, el professor ens explica com vivim ja en una altra realitat. Qualsevol concepte d’ètica ha de passar per aquest nou escenari: la nostra relació amb les màquines intel·ligents. L’aparició de la intel·ligència artificial avançada posa en qüestió la superioritat intel·lectual dels humans, la nostra essència, el nostre lloc a la vida. Aquest extraordinari llibre proposa una reflexió sobre una ètica per a aquestes noves màquines intel·ligents que ens superaran. Elles prendran decisions per nosaltres, ens governaran. La nostra responsabilitat ara és deixar-los un bon llegat: l’humà.

Gràcies al desenvolupament tecnològic hem après a conviure amb màquines que ens superen en força física i en poder de càlcul. No obstant això, l’aparició de la intel·ligència artificial suposa un nou desafiament, una ètica per a nous temps. Moltes persones prefereixen no pensar en aquest esdevenir incert. Quan el seu univers canviï, intentaran adaptar-se. Ni ara ni després de procurar entendre el que està succeint. És una pena. Comprendre és potser el major repte que un humà pot experimentar.

Aquesta aproximació al futur ens obra una temàtica extraordinària que podrem compartir i serà sens dubte un col·loqui molt interesant, .

Altres  Ponències previstes

Tenim nous i molt agradables propostes per a futurs ponents que esperem poder anunciar breument.

Sèniors Club Empresarial intenta posar a disposició dels socis l’opinió i el criteri de destacats actors de la societat del nostre entorn, per tal que els nostres socis tinguin un criteri fonamentat i puguin transmetre amb encert en els entorns en els quals cada un nosaltres exerceix la seva influència, un missatge sòlid i contrastat.