2025
Data 22 de gener 2025 a les 14:00
Títol: “Orient Mitjà: és possible la pau?”
Ponent: Sr. Tomás Alcoverro
La realitat va desbocada, les notícies s’encavalquen l’una darrera l’altre sense gaire temps per valorar-les una a una.
A Senior’s Club Empresarials ho intentem i de fa temps volíem poder disposar d’una veu de prestigi que ens fes una anàlisi d’un dels drames que vivim darrerament en el món com són els fets de l’Orient Mitjà, el drama palestí i la reacció d’Israel.
En aquest cas tindrem un invitat de luxe, un periodista i un reconegut analista com és el Sr. Tomàs Alcoverro.
El Sr. Alcoverro ha estat durant molts anys corresponsal de La Vanguardia a Orient Mitjà a on va residir a Beirut durant molt de temps i des d’on ha publicat més de set mil cròniques per a la secció d’Internacional de La Vanguardia.
Ha viscut en primera persona les guerres libaneses entre 1975 i 1990, la guerra del Líban de 1982, l’ocupació turca de Xipre, la guerra entre l’Iraq i l’Iran, les guerres contra el règim de Saddam Hussein, les intifades palestines, els cops d’estat, i la revolució islàmica de l’Iran. Va ser un dels pocs corresponsals occidentals que va romandre en els barris de l’Oest de Beirut durant el temps del terror.
És autor de diferents llibres sobre la matèria i a més d’una gran capacitat d’anàlisis i sentit crític, és avui un dels millors coneixedors de la realitat a l’Orient Mitjà.
Guanyador de diferents premis i mencions i gran conferenciant en diferents institucions i universitats com la Universitat de Stanford (2014) en el seu cicle de conferències sobre ‘Literatura i periodisme’, on va parlar del «Corresponsal com a escriptor».
Per als que el coneixem i hem llegit els seus llibres és redundant, però per aquells que en vulgueu saber més del nostre convidat un invitem a llegir la seva referència a Wikipedia (https://es.wikipedia.org/wiki/Tomás_Alcoverro) i per descomptat a assistir al nostre dinar-col·loqui que de segur valdrà la pena.
NOTA: En aquesta secció trobareu entrevistes al periodista guardonat, entre altres, amb la ‘Menció honorífica en els Premis Nacionals de Comunicació’ i després de la publicació del seu últim llibre :‘Tot està per dir’ (Pòrtic Edicions). (https://www.tomasalcoverro.com)
Data 19 de febrer 2025 a les 14:00
Títol: “Les lliçons de la DANA a València «
Ponent: Dr.Javier Martín Vide
EL darrer trimestre de l’any passat els fets que tingueren lloc a València amb el desbordament de rius i rieres ens varen deixar astorats. El final incert de la COP28 i el futur que se’ns pot presentar amb l’actitud del nou president dels EUA envers el clima tampoc són expectatives massa optimistes.
Per això a «Senior’s Club Empresarial» hem volgut poder debatre aquesta qüestió i ho podrem fer de la mà d’un extraordinari expert climatòleg que ens pot ajudar a tenir una opinió fonamentada al respecte.
Amb el títol «Les lliçons de la DANA a València» el doctor Javier Martín Vide ens podrà oferir la seva visió de les conclusions que cal treure dels fets referenciats i ajudar a posar-ho en context dins la situació mundial respecte al clima.
El doctor Martín Vide (1954) és llicenciat en Ciències Matemàtiques i és doctor en Geografia i Història amb premi extraordinari. Ha centrat la seva activitat investigadora en anàlisis probabilístiques de la precipitació, riscos climàtics, anàlisi sinòptica, clima urbà i variabilitat i canvi climàtic.
Autor de més de 25 llibres ha dirigit quasi una trentena de tesis doctorals i va ser el primer president de l’Associació Espanyola de Climatologia (1998-2004) i del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya (2000-2011). Ha estat president de l'»Associació de Geògrafs Espanyols»(2009-2013) i del Comitè espanyol de «World Climate Research Programme» (2010-2015).
Va ser director de l'»Institut d’investigació de l’aigua» de La Universitat de Barcelona.
Membre del consell editorial de l'»International Journal of Climatology» així com d’altres revistes, coordinador del Grup d’experts de canvi climàtic de Catalunya i de l'»observatori metropolità del canvi climàtic» de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Figura en el Rànquing de Stanford entre el 2% dels científics més influents del món en la matèria i un reconegut conferenciant que participa sovint en els mitjans de comunicació.
Ha participat com a revisor expert en el «Quart Informe IPCC», que va rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 2007, i en el Cinquè (2014). En 2017 va rebre la Distinció de la Universitat de Barcelona a les millors activitats de divulgació científica i humanística, i en 2020 la «Distinció a la Qualitat Docent».
Algunes de les seves activitats de difusió han estat la direcció científica del pavelló Aigua Extrema (Expo Zaragoza, 2008), la direcció de la col·lecció de llibres «Geoambiente XXI» (Davinci Continental) i la col·laboració periòdica en el programa «L’Agenda del Medi Ambient» (Ràdio 4, 2005-2008).
Data 19 de marca 2025 a les 14:00
Títol: “Pendent de concretar»
Ponent: Prof. Jordi Galí
Al mes de març volem parlar d’impostos i fiscalitat i ho podrem fer de la mà d’un gran coneixedor del tema. Tindrem amb nosaltres al professor Jordi Galí.
Darrerament, el Sr. Galí va publicar un interessant article al diari ARA sota el títol «Històries d’impostos a Catalunya: Malena, la Reina del Polo» que us recomanem llegir, a on exposava la contradicció fiscal que es dona en ingressos en funció de la seva procedència i ens va resultar molt interessant.
Tindrem la sort de poder debatre en directa amb el professor Galí (Barcelona 1961) que és un reconegut economista espanyol i un dels investigadors més importants de la nova síntesi keynesiana. (https://es.wikipedia.org/wiki/Neokeynesianismo).
Doctorat l’any 1989 pel prestigiós Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) ha estat docent a diferents universitats nord-americanes i va retornar a Catalunya per exercir la seva activitat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Actualment, és investigador Sènior al Centre d’Investigacions d’Economia Internacional (CREI) pertanyent a la Pompeu Fabra i ha estat assessor del Banc Central Europeu, de la Reserva Federal i altres bancs centrals.
Amb una extensa trajectòria i un llarg currículum ha estat reconegut amb diferents premis i nominacions a destacar la denominació al Nobel d’economia l’any 2009.
De la seva bibliografia destacaríem la seva obra «Monetary Policy, inflation and the business cycle» (2008) que és encara un dels textos de referència sobre els models d’equilibri general dinàmic estocàstic neokeynesià.
Per damunt del seu elevat nivell acadèmic ens va cridar l’atenció la seva capacitat pedagògica per fer-se entendre amb exemples planers com el descrit en l’article referit del diari ARA i esperem poder-ne gaudir plegats.Tenim altres temes en cartera per aquest curs, temes d’actualitat i d’interès amb ponents que ja tenim bastant concretats.
- Europa, com pensa fer front a la reindustrialització
- la competència entre líders tecnològics més enllà de la terra, la carrera per a aconseguir Mart, la importància de recuperar les roques marcianes recol·lectades per el robot «Preseverance» i el paper d’Europa en aquest projecte.
Us anime tenant informats.
Respecte al primer tema, el Sr. Mario Draghi va presentar el 9 de setembre del 2024 una proposta de política industrial europea com a motor per fer front las reptes d’Europa per les pròximes dècades.
L’informe Draghi assenta les bases d’una reindustrialització a Europa, combinant accions horitzontals amb un menú de propostes per 10 sectors estratègics.
Per als que vulgueu aprofundir més sobre el tema us recomanem l’enllaç següent https://www.caixabankresearch.com/es/economia-y-mercados/actividad-y-crecimiento/draghi-propone-politica-industrial-europea-como-motor
L’altre tema a tractar volem que sigui una valoració de com pot evolucionar la política i la societat europea davant el nou paradigma de relació entre el món occidental i Europa en concret i Rússia.
Per tractar d’aquests dos temes ja estem en contacte amb reconeguts experts que ens puguin acompanyar i anirem informant a través d’aquesta pàgina web.
En quántum al segon tema, volem treure profit l’experiència del retorn de la Sra. Mònica Roca després de l’expedició Hypatia II i de la seva oferta de parlar-nos del tema quan ens va acompanyar en el col.loqu amb en Sr. Antón Costa.
La Sra. Mònica Roca, amb un màster en enginyeria de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya, va treballar durant deu anys a l’Agència Espacial Europea, als Països Baixos. El 2006, va fundar Isardsat, una empresa especialitzada en el processament de dades de satèl·lits d’observació de la Terra i en solucions per mitigar el canvi climàtic.
Hypatia II consisteix en un simulacre de permanència a Mart duta a terme a les instal·lacions de la NASA al desert de Utha (EUA) i ella serà una de les integrants de la missió íntegrament femenina que es durà a terme entre el 2 i el 15 de febrer de l’any 2025 a l’estació a l’estació anàloga Mars Research Desert Station (MDRS), als Estats Units. La nova missió coincidirà amb la jornada 11F, el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència.
Per als que vulgueu aprofundir sobre el tema i gaudir més del col·loqui per tal de poder participar més activament a les preguntes us recomanem l’enllaç https://hypatiamars.com/missions/
Des de Senior’s Club Empresarial continuarem treballant per aportar temes d’actualitat i ponents d’interès que ens puguin aportar una millor comprensió des de l’òptica de l’expertesa i el coneixement.