Ponent 185, : Dr. Joan Queralt Jiménez
Tema: «Una actualitat gasosa i rabiosa»
Una actualitat gasosa i rabiosa, aquesta és la realitat que ens ha tocat viure. El que avui sembla real, demà ja no, tot està en dubte i l’anàlisi polític canvia dràsticament en un tancar i obrir d’ulls. Citant a Winston Churchill, en política un dia és un any, una setmana un segle i un mes, una eternitat.
La firma dels pressupostos, la situació actual a Europa, el canvi de govern, les resolucions sobre casos de corrupció,… Qui podria haver fet un pronòstic d’aquesta realitat fa només un parell de mesos? Vivim un moment apassionant, des del punt de vista històric i d’anàlisis. Estem situats enmig de l’ull d’un cicló, sense saber com en sortirem i si la sortida serà millor o pitjor que l’entrada.
Dins d’aquest marc, el passat 20 de juny ens va complaure amb la seva visita el Doctor en Dret Joan Josep Queralt, per presentar-nos el retrat hiperrealista del moment que estem vivint.
Joan Josep Queralt Jiménez és llicenciat en Dret per la UB i Doctorat per la UAB, ambdós casos amb Primer Premi Extraordinari. A més, és Catedràtic de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser professor adjunt a la UB i va fer una estança becada de recerca pre-doctoral a l’Institut für die gesamte Stra frechtswissenschaft. Entre el 1998 i el 1992 va ser Lletrat del Tribunal Constitucional i actualment és Director del Departament de Dret Penal i Criminologia i Dret Internacional Públic i Relacions Internacional. També fou promotor i ara Coordinador del Màster Oficial en Criminologia, Política Criminal i Seguretat a la UB.
Fora de l’àmbit acadèmic, ha participat en diversos projectes de recerca I+D i en l’actualitat és l’Investigador Principal del “Projecte d’Estratègies preventives i reactives enfront de la corrupció”.
Amb un to molt amè, ens va plantejar la situació actual, posant de manifest la bipolaritat de dues forces: el creixement del poder del sistema i el naixement de contrapoders, sorgits de la mateixa població, que tenen com a principal objectiu posar fre al mateix sistema.
Des del 8 de març i la manifestació a favor de l’emporedament de la dona, fins a la caiguda de Mariano Rajoy per la incapacitat de donar resposta envers la corrupció, vam anar desglossant tots els canvis inesperats que han copsat els mitjans de comunicació, Internet i la nostra vida diària en els últims mesos.
Tot, per dibuixar l’esquema mental d’un nou paradigma, en el que la societat ja no vol seguir les ordres marcades amb obligatorietat i vol prendre la iniciativa en moltes de les esferes que afecten el seu dia a dia (immediat i futur). En contrapartida d’un sistema, en si, marcat per uns comportaments històricament predefinits i tacat per la corrupció, que es veu incapaç de donar sortida als problemes i demandes de la societat. Dues plaques tectòniques que xoquen, i sobre les quals ara mateix és incert pronosticar un desenllaç.
Un cop finalitzat l’interessantíssim col·loqui, va arribar el torn de preguntes totes elles molt orientades als últims casos de corrupció. Josep Ballart, president del grup, va iniciar el torn fent referencia al descrèdit de la justícia, sobre el qual Joan Josep Queralt va fer referència a la independència judicial, reflectida en casos com el Gürtel o Nóos, que ens fan entendre el canvi de paradigma també en l’àmbit judicial, en el qual una part important de la jurisprudència ha deixat de formar part del sistema i ha fet seva la premissa de la justícia com a servei públic.
Seguidament, Paco Serena va preguntar sobre el cas Sandro Rosell, sobre el qual el ponent va establir les premisses legals per les quals ara mateix es troba en presó preventiva, aclarint, que la tinença de capitals en paradisos fiscals és legal, sempre que els diners estiguin declarats i no provinguin de cap activitat il·legal.
Posteriorment es va fer referència al cas Gürtel, sobre el que es va crear un diàleg molt interessant entre el senyor Queralt i els membres de SECE, especialment en referència a la situació de la dona de Barcanes i la declaració de Mariano Rajoy.
Per últim, es va iniciar un torn de preguntes relacionades amb el Procés: la situació dels presos polítics, el 155, la querella popular contra Llarena, l’exili d’alguns polítics a l’estranger…
Un cop finalitzades les preguntes, Josep Ballart va donar per finalitzada la trobada, agraint a Joan Josep Queralt la seva assistència i convidant-lo a tornar a analitzar amb nosaltres, en un futur, la nova realitat que viurem.
(Crónica Laura Ballart Díaz )
Galeria de fotos: