Ponente 210  : Sr. Vicenç Lozano i Alemany
Tema :  EL PAPA, ROMA I EL VATICÀ

El Sr. Vicenç Lozano va participar al dinar-col·loqui de SECE el passat 19 d’octubre amb el títol de: El Papa, Roma i el Vaticà. Què s’està movent al Vaticà en aquest moment? Està en risc la salut del Sant Pare?

El Sr. Lozano és periodista i historiador (autor del llibre “Intrigues i Poder al Vaticà” publicat a l’editorial Portic) i des del 1984 ha estat redactor de la secció internacional de TV3 a Itàlia i al Vaticà informant de tots els esdeveniments rellevants des d’aquella data fins els més recents amb un gran respecte tant per les persones creients com per els més crítics amb la religió catòlica.

Ha treballat, a més, a d’altres mitjans de comunicació com El 9 Nou, Diari de Barcelona, El País, El Correo Catalán i ha col·laborat per la RAI (Corresponsal a Espanya del programa Lavori In Corso).

També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric com els Macrojudicis a la Màfia (1986) a Itàlia i els Estats Units i la guerra dels Balcans a Sèrbia i Croàcia (1991 – 1995) i Kosovo el 1999.

Com a especialista en Itàlia i Vaticà és coautor del llibre “El món en un minut i mig” (2000. La Magrana ).Ha impartit conferències a les Universitats nord-americanes de Colúmbia, Berkeley i UCLA.

Al llarg d’aquest període en el Vaticà, ha tingut la sort de seguir i informar des de la primera línia del mandat de tres Papes.

Tot i tenir més de 1.200 de periodistes acreditats, explica que la Santa Seu és força hermètica, no dona gaires informacions i que cal cercar-les establint relacions de confiança amb els actors principals.

En esdeveniments rellevants, conviden un nombre reduït (no més de 8) periodistes als quals se’ls concedeix el privilegi de informar des de la primera línia.  En Vicenç va tenir la sort de ser un dels escollits quan el Papa Francesc va visitar per primera vegada les dependències papals. Unes estances de prop de 1.600 metres quadrats i quan les va veure va decidir que no seria la seva residència. Per el tarannà del Papa Francesc, no li varen semblar adequades a l’austeritat amb la que des del primer moment volia emmarcar el seu pontificat. Quan va començar a obrir armaris, va dir que s’havien acabat els luxes. Tot seguit es va traslladar a Santa Marta, residència que ja coneixia de les seves anteriors estades a Roma, a on es va instal·lar en un petit estudi. Des del principi es va mostrar senzill i proper eliminant privilegis a membres de la cúria com ara cotxes, xofers, palaus desproporcionats amb tota mena de luxes.

Segueix explicant el Sr. Vicenç Lozano que el Papa Francesc és molt treballador i obsessionat en la recerca de la pau ha actuat com a mediador en molts conflictes. Destaca la seves intervencions per millorar les relacions entre Cuba i els EUA amb el President Obama, i per acabar amb diferents conflictes al mon, entre ells el de les FARC a Colòmbia i va intercedir per a la bona fi de la cimera del clima a París per salvar el planeta, una de les seves mes constants prioritats.

Internament, ha actuat buscant la transparència en les finances del Vaticà i te un gran interès per resoldre els delictes de pederàstia, coneguts des del final del papat anterior. En ambdós temes ha pres sense dubtar decisions que sovint no han estat compartides per els sectors més conservadors de l’Església, com per exemple canviar la cúpula de l’Església Xilena o la retirada de la prelatura a l’Opus Dei.

Tot i que en algunes de les seves declaracions ha proposat canvis en aspectes polèmics com el paper de la dona a l’Església o la orientació sexual dels feligresos, manté un especial interès per conservar la puresa doctrinal de l’Església i mantenir la importància de la litúrgia que és la que alimenta la fe dels seus fidels.

A preguntes dels assistents, en Vicenç Lozano explica que en diferents ocasions, el Papa Francesc ha manifestat que no pensa dimitir tot i que conviu en un entorn molt difícil liderat per alguns cardenals i també alguns líders polítics a nivell internacional, que consideren que ha anat massa lluny amb els canvis fets, en l’obertura i l’austeritat  i sovint promouen rumors sobre la seva salut i la seva continuïtat com a Papa.

Finalment en Vicenç, creu que el Papa Francesc, ha sabut sortir airós de totes acusacions que els seus nombrosos enemics han abocat sobre ell, i creu també que continuarà endavant perquè és valent, animós i amb conviccions fortes.

(Crónica Sra. Concha Lacalle)

Galeria de fotos: