Ponente 202  : Dr. Josep G. (Pep) Canadell
Tema : “Estat actual del clima global i el futur del planeta»

El dia 20 d’octubre habíem previst al col·loqui de Senior’s Club Empresarial, tenir entre nosaltres (virtualment) al Dr. Josep (Pep) G. Canaldell per parlar-nos de canvi climàtic o emergència climàtica.

Les emissions de carboni son temes que preocupen a la nostre societat i des de SECE en altres ocasions hem desenvolupat aquest tema per proporcionar als nostres socis i amics informació de primera ma (veure col.loquis a Històric de ponents).

Del seu extens currículum i publicacions, del professor Canadell en podem extreure que és Geòleg (BSc, Ms i PhD en ecologia terrestre per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha desenvolupat la seva tasca d’investigació científica a la Universitat Estatal de San Diego, la universitat de Califòrnia a Berkeley i a la universitat de Stanford durant la dècada dels 90, posteriorment a finals dels 90 es va trasllada a CSIRO a Austràlia a on viu i treballa en la actualitat.

És autor de nombroses publicacions científiques, Director d’investigació científica al CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) i cap d’investigació del “National Environmental Science Program & Earth Systems and Climate Change Hub” També es el Director executiu del consorci científic internacional conegut com “Global Carbon Project” encarregat de fer la integració de tota o la major part de la informació científica internacional del cicle del carboni a la terra.

Es “fellow member” de la “Unió Americana de Geofísica” que és la associació de científics professionals que estudien el planeta. A l’any 2021 ha estat seleccionat per Reuters com el 8e científic del clima mes influent en el mon en base a la seva nombrosa contribució amb publicacions científiques, nombre de referencies rebudes i el nombre de persones que varen accedir a les seves publicacions.

Actualment és autor i principal coordinador del 6è informe d’avaluació de l’IPCC sobre el canvi climàtic.

El prof. Canadell ha contribuït en els treballs de l’IPCC durant els darrers 15 anys. L’IPCC és un organisme de les Nacions Unides constituït per un conglomerat de científics de tot el mon i q té l’encàrrec de preparar una base de coneixement científic solvent i contrastat per tal de que els que han de prendre decisions polítiques ho facin en base a les dades científiques que tenim actualment els humans. Son els encarregats de valorar l’estoc de CO2 disponible per evacuar a l’atmosfera d’acord amb els objectius de refredament del planeta; estocs que després s’assignen als països per tal de que cada país pugui fer les subhastes a les empreses que han d’adquirir drets d’emissió. El professor ens parlarà del “Estat actual del clima global i el futur del planeta.

Tot i que el professor Canadell va es va mostrar en tot moment predisposat en poder acompanyar-nos i poder fer la seva xerrada, malauradament per desajustos deguts entre altres coses a la diferencia horària d’ambos continents no va fer possible la trobada i no descartem poder intentar-ho de nou en aquest cas ja després de avaluar el acompliment dels acords de la reunió de Glasgow que s’està celebrant aquets dies.

Donat l’interès del tema, no volem deixar als nostres socis i simpatitzants la possibilitat de tenir un tastet del que hagués pogut ser la jornada posant a la vostra disposició un vídeo que recull una recent exposició del professor Canadell en aquest cas en un altre fòrum de debat i difusió científica “Energia i Societat” en el que vaig tenir ocasió d’assistir.

link (enllaç al video)

(Crónica Josep Ballart Guasch)