Ponent 189,  : Sr. Mark Jeffery

Tema: «BREXIT, present i futur»

Fa setmanes que el Brexit ocupa portades i pàgines d’opinió en diaris nacionals i internacionals. I no és per menys, la situació cada vegada és més tensa i les vies de diàleg cada vegada estan més esgotades.

Quan parlem del Brexit, a tots ens sorgeixen dubtes constants: la condició d’europeu és personal? Quin tractament tindran els Europeus que avui estan al Regne Unit després del Brexit? Que passarà amb les fronteres? Que faran les empreses?… I el més important en aquestes dates: Hi haurà acord?

Per parlar i posar-nos en context de tota aquesta situació, el passat dimecres 23 de Gener va venir al col·loqui de SECE Senior’s Club Empresarial el doctor en dret Mark Jeffery, expert proposat pel Director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.

Mark Jeffery va estudiar dret a l’Institut Universitari Europeu de Florència, i després de treballar a Anglaterra, Bèlgica, França i Itàlia, va venir a Catalunya per treballar com a professor de dret a la Universitat Obert de Catalunya. El 2004 va començar a treballar a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, on actualment és el cap de comunicació.

El ponent va exposar la normativa Europea, especialment el Tractat de Lisboa, el mecanisme legal que estableix com s’ha de produir la retirada d’un país de la comunitat Europea. En aquest tractat s’estableix clarament que serà necessari pactar i negociar un acord de sortida amb l’estat en qüestió per establir quines hauran de ser les relacions futures amb la Unió. Els tractats establerts quan formava part de la Unió, deixaran de ser aplicables a partir de la data d’entrada en vigor de l’acord de retirada, o en el seu efecte, dos anys després de la notificació de retirada, a condició que el Consell Europeu i l’estat en qüestió no pactin per unanimitat la pròrroga d’aquest termini, una opció que no hauríem de descartar.

Una vegada establert el context general i els temps dels quals disposen les dues parts per assolir un acord, que expira oficialment el 29 de març de 2019, vam detallar els detalls de la proposta que la primera ministra anglesa, Theresa May, havia entregat al Parlament fa una setmana i que finalment va ser desestimada. Una desestimació que fa canviar al 100% el paper de la Premier, tant amb el seu gabinet com davant del Parlament i del poble del Regne Unit.

Per començar, Theresa May té 3 dies laborables per presentar una nova proposta, un nou pla estratègic alternatiu que permeti el pacte amb la UE. Però aquesta no és l’única sortida. Les opcions que estan agafant més força són: la sortida sense acord, eleccions generals o la proposta d’un nou referèndum ciutadà.

Sembla ser, que l’opció de marxar sense acord és la menys acceptada per la Cambra dels Comuns, així es va expressar en la Moció de Censura que May va superar, i on es va comprometre que la sortida sense acord no era viable.

El dimecres 16 de gener de 2019, May es va reunir amb líders parlamentaris del Partit Liberal Demòcrata, El Nacionalista Escocès i el gal·lès Plaid Cymru per intentar buscar un consens sobre els terminis de la retirada britànica. Una decisió difícil que s’haurà de prendre de pressa, ja que estan quasi esgotats els temps de la negociació.

Haurem de veure com evolucionen les negociacions, però es preveu una primavera excitant al Palau de Westminster i a la Eurocambra.

(Cronica  Laura Ballart  Díaz)

Galeria de fotos: